43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Üzemanyag fogyasztás csökkentése

A gazdaságos és biztonságos vezetés szabályai

 

A gépjárművezetők egyik leggyakrabban hangoztatott panasza az, hogy az autójuk többet fogyaszt, mint amit a gyártó ígért. A csalódás oka általában az autó kézikönyvében feltüntetett adatok megbízhatatlan jellege. Ugyanakkor a gépjárművezetők nincsenek tudatában annak, hogy ők maguk is jelentős hatást gyakorolnak az üzemanyag-fogyasztás szintjének csökkentésére vagy növelésére.

 

A gazdaságos vezetés szabályainak betartásával a havi üzemanyagszámlát jelentősen le lehet szorítani, ráadásul még a CO2-kibocsátás is csökkenthető. Az autó megfelelő állapotának fenntartása, a rendszeres ellenőrzések és a tudatos vezetési stílus szintén alacsonyabb fogyasztást eredményezhetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan jó gyakorlatot, amellyel jelentősen javítható a vezetés biztonsága, és csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

gazdaságos és biztonságos vezetés

1.     A motor ellenőrzése

 

Ha Ön a legújabb autómodellt vezeti, akkor sem mentesül attól, hogy odafigyeljen a motorra. Az ilyen autókban is rendszeresen ellenőrizni kell a gyújtógyertyákat, a levegőszűrőt és a gyújtáskábeleket. Ha csak arra gondolunk, hogy a szűrőnek az a feladata, hogy védje a motort a szennyeződésektől; ha elszennyeződik és eldugul, az üzemanyag égése kevésbé hatékony. Ha tehát a szűrő nem megfelelően működik, több üzemanyag szükséges a megfelelő teljesítmény eléréséhez.

 

2.     A megfelelő motorolaj

 

A motorolaj több fontos funkciót is betölt, többek között a súrlódás és az ellenállás csökkentése a motorban. A megfelelő olaj használata a napi üzemanyag-fogyasztást is befolyásolhatja. Ez a motorok bonyolult felépítése és a különböző autógyártók által alkalmazott módszerek miatt van így.

 

Azoknak a vezetőknek, akik csökkenteni szeretnék a fogyasztást, általában azt tanácsoljuk, hogy a gyártó által megengedett legalacsonyabb viszkozitású szintetikus termékeket válasszák. Az ilyen olajak tudják a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a motor mozgó alkatrészei közötti súrlódást, és ezek érik el a leggyorsabban a kenést igénylő pontokat. A rendszeres olajcserékkel garantálható az állandó viszkozitás a motor üzemelése során, és ez lehetővé teszi a fogyasztás akár 3,5%-kal történő csökkentését is.

 

3.     A légkondicionáló helyes használata

 

A légkondicionáló berendezés helyes használatával is üzemanyagot takaríthatunk meg. Végül is a légkondicionáló berendezést is a motor működteti, és minél nagyobb a terhelése, annál több üzemanyagot használ fel.

 

Ezt a problémát úgy kerülheti el, ha indulás előtt átszellőzteti az autó utasterét. Azt javasoljuk, hogy nyisson ki minden ajtót és ablakot, hogy a meleg levegő gyorsan távozni tudjon az autóból. Célszerű a járművet több lépésben hűteni. Először a kinti hőmérséklethez képest csak néhány fokkal alacsonyabbra állítsa, majd fokozatosan csökkentse a kívánt hőmérsékletig.

 

4.     Ne terhelje túl a csomagteret!

 

Ha a csomagtartóban még mindig benne van az a napvédő, amit fél évvel ezelőtt nyaralás közben használt, vagy az az ásó, ami múlt ősszel kellett a kertben, könnyen kiderülhet, hogy nem tudja elérni a gyártó által ígért fogyasztási szintet. Egy tárgy nem okoz nagy problémát, de több tárgy együttesen akár kiteheti még egy utas súlyát is. Nem túl ésszerű és nem is gazdaságos a plusz súlyért fizetni.

 

5.     Ellenőrizze a tetőt!

 

A tetőcsomagtartó használata szintén költséges lehet. Bár a nyaraláshoz nagyon hasznos lehet, azonban üres tetőcsomagtartóval autózni minden nap egyet jelent a pénzkidobással. Mi több, a régebbi és kevésbé aerodinamikus tetőcsomagtartók 100 km-enként akár több száz forinttal is növelhetik az utazás költségét.

 

6.     Ne feledkezzen meg a fékekről!

 

A fenti szabályok betartása mit sem ér abban az esetben, ha az autó fékjei nem működnek megfelelően. Ne feledje, hogy a tárcsához érő fékbetétek gyorsabban elkopnak, és további ellenállást fejtenek ki az autó mozgása közben, ami nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez!

 

7.     Az abroncsok is legyenek megfelelő állapotban!

 

Ha az ajánlott nyomásnál 0,2 barral alacsonyabb nyomással autózik, akár 2%-kal is nőhet a fogyasztás! Az abroncsok felfújása nem kerül semmibe, de ha elhanyagolja őket, azt a pénztárcája fogja bánni. A gumik állapotát havonta egyszer érdemes ellenőrizni. Ne feledje, hogy a guminyomás már jóval azelőtt alacsony lehet, hogy szemmel is látható lenne!

 

8.     Hogyan csökkentsük a fogyasztást vezetés közben?

 

A fentiekben ismertetett tényezőkön kívül egyéb tényezők is befolyásolják a fogyasztást. Az Ön vezetési stílusa is egyértelmű és jelentős hatást gyakorol a fogyasztásra. Bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy ha felkapcsolt lámpákkal és csikorgó gumikkal indul el, majd a lehető legnagyobb sebességgel halad, azzal többszörösére nő a fogyasztás.

 

A gazdaságosabb vezetés érdekében mindössze néhány egyszerű szabályt kell betartania, hogy kevesebbet fogyasszon az autója:

 

  • használja a motorféket – sok vezető elköveti azt a hibát, hogy kereszteződés előtt, ha látja, hogy piros a lámpa, üresbe teszi a sebességváltót. Különösen a modern autókban igaz, hogy ha sebességbe kapcsol, és leveszi a lábát a gázpedálról, akkor a fogyasztás ... 0,0 liter / 100 km-re csökken, ami minden vezető számára elég ösztönzést jelenthet arra, hogy kialakítsa ezt a jó szokást.
  • ne melegítse be a motort indulás előtt! – a motor bemelegítése akkor is szükségtelen, sőt káros lehet, ha havat akar eltávolítani az ablakokról vagy meg akarja könnyíteni a hidegben az indítást. Ilyenkor a helyes eljárás az, hogy először eltávolítja a havat az autóról, majd beindítja, és lassan elindul, és menet közben éri el a megfelelő hőmérsékletet;
  • vezessen egyenletesen – ha messziről látja, hogy pirosra fog váltani a lámpa, ne gyorsítson, hogy még átcsússzon rajta; nem ér annyit! Sokkal okosabb, ha ilyenkor lassít. Ha lassabban közelíti meg a lámpát, akkor zöldre fog váltani, mire odaér, ezáltal kevesebbszer kell fékezni és elindulni. Javasoljuk továbbá, hogy gyorsítson dinamikusan, amíg el nem éri az adott helyen megengedett sebességet. Magasabb sebességfokozatban kisebb a motor fordulatszáma, így kisebb a fogyasztás, és csendesebb az autó.

 

Reméljük, hogy a fenti tanácsokkal minden tankolás után hosszabb utat tud majd megtenni. Biztosak vagyunk benne, hogy az így megtakarított pénzt hasznosabban is el tudja majd költeni.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez