Üzemanyag fogyasztás csökkentése

A gazdaságos és biztonságos vezetés szabályai

 

A gépjárművezetők egyik leggyakrabban hangoztatott panasza az, hogy az autójuk többet fogyaszt, mint amit a gyártó ígért. A csalódás oka általában az autó kézikönyvében feltüntetett adatok megbízhatatlan jellege. Ugyanakkor a gépjárművezetők nincsenek tudatában annak, hogy ők maguk is jelentős hatást gyakorolnak az üzemanyag-fogyasztás szintjének csökkentésére vagy növelésére.

 

A gazdaságos vezetés szabályainak betartásával a havi üzemanyagszámlát jelentősen le lehet szorítani, ráadásul még a CO2-kibocsátás is csökkenthető. Az autó megfelelő állapotának fenntartása, a rendszeres ellenőrzések és a tudatos vezetési stílus szintén alacsonyabb fogyasztást eredményezhetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan jó gyakorlatot, amellyel jelentősen javítható a vezetés biztonsága, és csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

1.     A motor ellenőrzése

 

Ha Ön a legújabb autómodellt vezeti, akkor sem mentesül attól, hogy odafigyeljen a motorra. Az ilyen autókban is rendszeresen ellenőrizni kell a gyújtógyertyákat, a levegőszűrőt és a gyújtáskábeleket. Ha csak arra gondolunk, hogy a szűrőnek az a feladata, hogy védje a motort a szennyeződésektől; ha elszennyeződik és eldugul, az üzemanyag égése kevésbé hatékony. Ha tehát a szűrő nem megfelelően működik, több üzemanyag szükséges a megfelelő teljesítmény eléréséhez.

 

2.     A megfelelő motorolaj

 

A motorolaj több fontos funkciót is betölt, többek között a súrlódás és az ellenállás csökkentése a motorban. A megfelelő olaj használata a napi üzemanyag-fogyasztást is befolyásolhatja. Ez a motorok bonyolult felépítése és a különböző autógyártók által alkalmazott módszerek miatt van így.

 

Azoknak a vezetőknek, akik csökkenteni szeretnék a fogyasztást, általában azt tanácsoljuk, hogy a gyártó által megengedett legalacsonyabb viszkozitású szintetikus termékeket válasszák. Az ilyen olajak tudják a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a motor mozgó alkatrészei közötti súrlódást, és ezek érik el a leggyorsabban a kenést igénylő pontokat. A rendszeres olajcserékkel garantálható az állandó viszkozitás a motor üzemelése során, és ez lehetővé teszi a fogyasztás akár 3,5%-kal történő csökkentését is.

 

3.     A légkondicionáló helyes használata

 

A légkondicionáló berendezés helyes használatával is üzemanyagot takaríthatunk meg. Végül is a légkondicionáló berendezést is a motor működteti, és minél nagyobb a terhelése, annál több üzemanyagot használ fel.

 

Ezt a problémát úgy kerülheti el, ha indulás előtt átszellőzteti az autó utasterét. Azt javasoljuk, hogy nyisson ki minden ajtót és ablakot, hogy a meleg levegő gyorsan távozni tudjon az autóból. Célszerű a járművet több lépésben hűteni. Először a kinti hőmérséklethez képest csak néhány fokkal alacsonyabbra állítsa, majd fokozatosan csökkentse a kívánt hőmérsékletig.

 

4.     Ne terhelje túl a csomagteret!

 

Ha a csomagtartóban még mindig benne van az a napvédő, amit fél évvel ezelőtt nyaralás közben használt, vagy az az ásó, ami múlt ősszel kellett a kertben, könnyen kiderülhet, hogy nem tudja elérni a gyártó által ígért fogyasztási szintet. Egy tárgy nem okoz nagy problémát, de több tárgy együttesen akár kiteheti még egy utas súlyát is. Nem túl ésszerű és nem is gazdaságos a plusz súlyért fizetni.

 

5.     Ellenőrizze a tetőt!

 

A tetőcsomagtartó használata szintén költséges lehet. Bár a nyaraláshoz nagyon hasznos lehet, azonban üres tetőcsomagtartóval autózni minden nap egyet jelent a pénzkidobással. Mi több, a régebbi és kevésbé aerodinamikus tetőcsomagtartók 100 km-enként akár több száz forinttal is növelhetik az utazás költségét.

 

6.     Ne feledkezzen meg a fékekről!

 

A fenti szabályok betartása mit sem ér abban az esetben, ha az autó fékjei nem működnek megfelelően. Ne feledje, hogy a tárcsához érő fékbetétek gyorsabban elkopnak, és további ellenállást fejtenek ki az autó mozgása közben, ami nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez!

 

7.     Az abroncsok is legyenek megfelelő állapotban!

 

Ha az ajánlott nyomásnál 0,2 barral alacsonyabb nyomással autózik, akár 2%-kal is nőhet a fogyasztás! Az abroncsok felfújása nem kerül semmibe, de ha elhanyagolja őket, azt a pénztárcája fogja bánni. A gumik állapotát havonta egyszer érdemes ellenőrizni. Ne feledje, hogy a guminyomás már jóval azelőtt alacsony lehet, hogy szemmel is látható lenne!

 

8.     Hogyan csökkentsük a fogyasztást vezetés közben?

 

A fentiekben ismertetett tényezőkön kívül egyéb tényezők is befolyásolják a fogyasztást. Az Ön vezetési stílusa is egyértelmű és jelentős hatást gyakorol a fogyasztásra. Bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy ha felkapcsolt lámpákkal és csikorgó gumikkal indul el, majd a lehető legnagyobb sebességgel halad, azzal többszörösére nő a fogyasztás.

 

A gazdaságosabb vezetés érdekében mindössze néhány egyszerű szabályt kell betartania, hogy kevesebbet fogyasszon az autója:

 

  • használja a motorféket – sok vezető elköveti azt a hibát, hogy kereszteződés előtt, ha látja, hogy piros a lámpa, üresbe teszi a sebességváltót. Különösen a modern autókban igaz, hogy ha sebességbe kapcsol, és leveszi a lábát a gázpedálról, akkor a fogyasztás ... 0,0 liter / 100 km-re csökken, ami minden vezető számára elég ösztönzést jelenthet arra, hogy kialakítsa ezt a jó szokást.
  • ne melegítse be a motort indulás előtt! – a motor bemelegítése akkor is szükségtelen, sőt káros lehet, ha havat akar eltávolítani az ablakokról vagy meg akarja könnyíteni a hidegben az indítást. Ilyenkor a helyes eljárás az, hogy először eltávolítja a havat az autóról, majd beindítja, és lassan elindul, és menet közben éri el a megfelelő hőmérsékletet;
  • vezessen egyenletesen – ha messziről látja, hogy pirosra fog váltani a lámpa, ne gyorsítson, hogy még átcsússzon rajta; nem ér annyit! Sokkal okosabb, ha ilyenkor lassít. Ha lassabban közelíti meg a lámpát, akkor zöldre fog váltani, mire odaér, ezáltal kevesebbszer kell fékezni és elindulni. Javasoljuk továbbá, hogy gyorsítson dinamikusan, amíg el nem éri az adott helyen megengedett sebességet. Magasabb sebességfokozatban kisebb a motor fordulatszáma, így kisebb a fogyasztás, és csendesebb az autó.

 

Reméljük, hogy a fenti tanácsokkal minden tankolás után hosszabb utat tud majd megtenni. Biztosak vagyunk benne, hogy az így megtakarított pénzt hasznosabban is el tudja majd költeni.

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez