43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Téli utazás a hegyekbe - miről ne feledkezzünk meg indulás előtt?

Téli szünet és hegyi kirándulás

 

Sokan tudják, hogyan gondoskodjanak biztonságukról a síelés vagy a gyalogos hegyi túrák során. A biztonságos utazás azonban akkor kezdődik, amikor kilépünk a ház ajtaján és beülünk az autóba. Ellenőrizzük, mi az, amit az olyan alapvető elemeken kívül, mint a téli gumi vagy a hólánc, elő kell készítenünk a szünidei út előtt.

 

 

A cikkből megtudjuk:

 

 • mivel legyen gépkocsink felszerelve, mielőtt elindulunk a hegyekbe,
 
 • miért érdemes a hegyi utazás előtt felkeresni a szerelőt,
 
 • hogyan válasszuk ki a megfelelő gumiabroncsot,
 
 • mely országokban kötelező a hólánc használata, és hogyan illesszük azt a gumiabroncshoz,
 
 • melyek a biztonságos vezetés szabályai a hegyekben.

 

Mielőtt elindulunk a hegyekbe, érdemes műszaki szempontból gondoskodni az autóról, és felkészülni a kockázatos helyzetekre útközben, hogy tudjuk, veszély esetén hogyan reagáljunk. Íme, az utazási ellenőrzőlista:

Téli utazás a hegyekbe - miről ne feledkezzünk meg indulás előtt?

1. Gondoskodjunk gépkocsink megfelelő felszereltségéről

 

Ha azt szeretnénk, hogy utunk a lehető legbiztonságosabb legyen, először is fel kell készítenünk autónkat. Jó, ha elindulás előtt körülbelül tíz nappal átvizsgáljuk autónkat, azaz:

 

 • ellenőrizzük a folyadékszinteket, mint pl. a fék- és hűtőfolyadékét, vagy a szélvédőmosó folyadékét;

 

 • győződjünk meg a lámpák és a fényszórók megfelelő működéséről és beállításáról, továbbá szerezzünk be egy komplett tartalék izzókészletet;

 

 • ellenőrizzük az autóban lévő oltókészülék érvényességi dátumát, gondoskodjunk az elsősegélydoboz feltöltéséről és a figyelmeztető háromszögről;

 

 • ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát, és cseréljük ki azokat, ha már nem látják el feladatukat (ez télen különösen fontos, mivel az ablaktörlőknek jól kell tisztítaniuk a szélvédőt).

 

 

2. Szükség esetén keressük fel az autószerelőt

 

Ha az autó műszaki vizsgája több hónapja történt, utazás előtt érdemes felkeresni a szerelőt, hogy ellenőrizze a fékrendszer hatékony működését, a fékbetétek és a féktárcsák vastagságát. A napi városi közlekedés erősen leronthatja ezek állapotát, a hatékony fékek azonban út közben elengedhetetlenek.    

 

A szerelő ellenőrzi a jármű geometriáját, a felfüggesztés állapotát vagy az akkumulátor feltöltési szintjét, amely télen alacsony lehet. Jó alkalom ez a szűrők cseréjére és a légkondicionálás ellenőrzésére. A hőmérséklet télen bizonyosan nem fog bennünket elkényeztetni, de a légkondicionálás hasznos lehet az ablakok gyors páramentesítésére.

Keressünk First Stop gumiszervizt!

 

 

3. Válasszunk megfelelő gumiabroncsokat

 

A következő lényeges elem, amellyel törődnünk kell, a téli gumi. Megfelelő megválasztásuk főleg télen van óriási hatással az utazás biztonságára. Természetes, hogy nyári gumikkal nem indulunk útnak, de nem ez az egyetlen követelmény. A következő szempont a megfelelő nyomás az abroncsokban. Ha ez túl alacsony, akkor nem csak rosszabb az autó vezetése, de megnő az üzemanyag-fogyasztás is.

 

Ne feledkezzünk el a pótkeréken lévő gumiabroncs állapotának az ellenőrzéséről sem, amely megmentőnk lehet, ha út közben defektet kapunk.

 

 

4. Ellenőrizzük, hogy szükségünk lesz-e hóláncra

 

Ha külföldre megyünk, a hólánc szükséges lehet, mert hiánya pénzbüntetést von maga után. Az EU összes tagállamában (Hollandia kivételével) megengedett a hólánccal való közlekedés, egyes országokban pedig bizonyos körülmények között egyenesen kötelező, pl. Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Olaszországban. Lengyelországban is egyes kijelölt útszakaszokon, pl. a C-18-as számú úton a hólánc használata kötelező.  

 

Mire ügyeljünk a hólánc kiválasztásánál? Elsősorban is nagyságukat a gumiabroncs méretéhez kell illeszteni, továbbá nézzünk utána a gyártó leírásában, hogy a láncok megfelelőek-e a konkrét autótípus számára.

 

 

5. Vezessünk biztonságosan

 

Még a legjobban felkészített autó sem segít, ha a vezető nem ügyel a közlekedés biztonságára. Mire ügyeljünk, ha a hegyekben vezetünk?

 

 • Igyekezzünk úgy megválasztani a sebességi fokozatot, hogy hegymenetben ne kelljen visszakapcsolnunk – legjobb betartani a következő szabályt: „minél magasabb hegy, annál alacsonyabb fokozat”.
 
 • Lejtmenetben takarékosan fékezzünk, legjobb a motorfék – lefelé menet ne adjunk gázt, alacsony fokozatban vezessünk, legjobb abban, amellyel felfelé hajtottunk.
 
 • Ne felejtsük el, hogy a hegyi utakon különböző nem várt helyzetek fordulhatnak elő, ezért lassan vezessünk, és tartsunk megfelelő távolságot az előttünk haladó járműtől.   
 
 • Ha a hegyekben parkolunk, mindig húzzuk be a kéziféket, és hagyjuk sebességben az autót, hogy véletlenül se csússzon meg.

 

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, komplikáció nélkül fogunk utazni és szerencsésen célba érünk. Jó utat!

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez