43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Autómosás télen

A téli autómosás fontossága

 

Annak ellenére, hogy a téli autómosást legendák és kétségek övezik, ilyenkor se mellőzzük ezt a műveletet. Ha sót szórnak ki az utcákra, a járműre a hóval vagy esővel együtt különféle szennyeződések is lerakódnak, ezért semmiképpen se feledkezzünk meg a rendszeres tisztításról és viaszozásról. Megsúgjuk, hogyan lehet kiválasztani a téli autómosás legjobb és legkevésbé invazív módszerét.

 

Ha már elszántuk magunkat a téli autómosásra, akkor először is azt kell eldönteni, milyen autómosóban kívánjuk ezt megtenni. A mosók tulajdonosai széles választékát kínálják az autótisztítási módszereknek. Azonban minden lehetőséget az uralkodó időjárás és az azzal kapcsolatos problémák – mint fagypont alatti hőmérséklet, hóesés vagy téli „csillaggarázs” a fagyok idején - szempontjából kell megvizsgálnunk.

Kézi autómosó – a legjobb módszer, de nem télen

 

Az autó tisztításának első, legegyszerűbb módszere a kézi mosás. Ez a legalaposabb autómosási technika. Előnye, hogy mindent, a legkisebb alkatrészt is aprólékosan megmosunk, majd – ami télen különösen fontos – megszárítunk és viaszozással impregnálunk.

 

Ez a tisztítási módszer azonban nem válik be, ha a járművet a szabadban kívánjuk lemosni.  Fagyos időben a mosott autó körül gyorsan befagyott tócsák jelennek meg, és ezeken könnyen el lehet csúszni. Az autómosást a hóesés is meghiúsíthatja.

 

Ezért ha a kézi mosás mellett döntünk, feltétlenül keressünk egy fedél alatti teret vagy kézi mosót. Ne felejtsük el a mosás után megfelelően megszárítani a jármű minden részét. Ha a szabad terekben víz marad vissza, meg fog fagyni, szétfeszíti az autó részeit és tönkreteszi azokat.

A téli autómosás fontossága

Érintésmentes autómosó – karcok nélkül, de előfordulhatnak hibák 

 

Az autó téli tisztításának következő módszere az érintésmentes autómosó használata. A módszer előnyei között bizonyosan meg kell említenünk az alacsony árat és a nagynyomású vízsugárral való autómosás viszonylagos gyorsaságát. Ráadásul az autót nem érinti semmiféle sörte, amely esetleg karcolhatja a lakkréteget.

 

Az érintésmentes autómosók komoly hátránya viszont télen az, hogy nincs lehetőség az autó megszárítására. Ha viszont a nedves autót fagy hatásának tesszük ki, akkor, mint említettük, befagyhatnak és tönkremehetnek a tömítések, zárak és kilincsek, ami költséges javítással járhat. Az autót tehát az érintésmentes autómosás után kézzel kell megszárítani.

Automatikus autómosó – kényelmes, de kockázatos megoldás

 

Az automatikus autómosó a vezető számára az autómosás legkényelmesebb módszere. Az autós számára előnyös, hogy nincs szükség semmiféle fizikai erőkifejtésre a mosás során, hanem például a benzinkútnál egy meleg helyiségben várakozhat a lemosott autóra, vagy magának az autónak a belsejében. Előnye még az is, hogy lemosás után a jármű automatikusan szárítható.

 

Ezzel azonban ki is merülnek az automatikus autómosó előnyei. Télen a kefék, amelyek autónkat mossák, előzőleg számos egyéb autót is lemostak, így ottmaradtak rajtuk a só, sár és hómaradványok, amelyek tönkretehetik a lakkréteget és összekarcolhatják autónkat a mosás során. Ráadásul, az óriási kefék nem tisztítják ki alaposan az autók zugait és apróbb alkatrészeit. További hátrány az autómosás magasabb költsége az előző opciókhoz viszonyítva.

Téli autómosás – a legjobb megoldás

 

Összegezve, a legjobb, ha télen saját magunk vagy kézi mosóban mossuk meg az autónkat, de mindenképpen fedett helyiségben. Ne feledkezzünk meg az egész gépkocsi lehető legalaposabb megszárításáról sem, beleértve a legkisebb alkatrészeket is, amelyekben víz maradhat vissza. A végén viaszozzuk le az autót, hogy megvédjük a lehetséges szennyeződésektől, vagy vonjuk be polimerrel, ha fagypont alá esik a hőmérséklet.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez