Gumiabroncsok minden évszakhoz

Miért van téli és nyári gumi?

 

A nyári és a téli gumiabroncs közötti fő különbség a hőmérséklettel kapcsolatos, mivel ez nagyban befolyásolja a gumiabroncs tapadását az útfelülethez.

 

A normál nyári gumiabroncsok megkeményednek, amikor a hőmérséklet +7°C alá csökken. A téli gumik egy magas szilícium-dioxid-tartalmú gumianyagot tartalmaznak, továbbá olyan futófelület-mintázattal rendelkeznek, amely alacsony hőmérsékleten (+7°C alatt) rugalmas marad. Mindezzel jobb fékezési és kezelési teljesítményt nyújtanak havon és jégen, valamint minden hideg körülmények közötti nedves úton.

 

A négyévszakos gumikat úgy tervezték, hogy maximalizálják a teljesítményt mind +7°C alatti és feletti hőmérséklet esetén is. Így havas, jeges és nedves úton vagy nyári körülmények között is biztonságosan vezethet.

 

Miért érdemes téli gumiabroncsokra váltani?

 

Amikor a hőmérséklet +7ºC alá csökken, a nyári gumiabroncs teljesítménye és előnyös jellemzői gyors ütemben csökkennek.

A téli gumiabroncsok biztonságosabbak?

 

Használatuk elengedhetetlen hideg és jeges utakon, továbbá kiemelhető, hogy jobban teljesítenek esős körülmények között, ezzel csökkentve a vízfelfutás esélyét. Speciális, mélyebb profilkialakításukkal hatékonyan vezetik el a vizet az útfelületről. Hóban jobb tapadási tulajdonsággal rendelkeznek, mint a nyári gumik.

 

Biztonság kérdése: amikor a hőmérséklet 0°C alá csökken, a balesetek esélye meghatszorozódik. Mindössze két év alatt a német téli gumiabroncs használatra vonatkozó törvények hatására a csúszós utakon történ balesetek száma megfeleződött.

Mik azok a lamellák a téli gumikon?

 

A téli gumiabroncsok speciális lamellákkal rendelkeznek, amelyek az alábbiakat biztosítják:

 

  • Megcsúszás gátlás: jobban kapaszkodnak az útfelülethez
  • Jobb tapadás: összetevőjük egyenletes és rugalmas marad, még nagy hidegben is
  • Jobb víz és hó elvezetés: a profil mintázatnak és kialakításnak köszönhetően

Nem drágább a téli és a nyári gumiabroncsok váltott használata?

 

Jó befektetés, mert - bár a téli gumiabroncsok körülbelül 10% -kal drágábbak - ez a többletköltség megtérül azáltal, hogy évente körülbelül hat hónapig nem használjuk a nyári gumikat, így azok hosszabb ideig tartanak.

Hol tárolhatom a gumiabroncsaimat?

 

Ha nem szeretne értékes tárhelyet elhasználni otthon, foglalhat helyet a First Stop Gumiabroncs Hotel szolgáltatással. Félévente a First Stop szakemberei lecserélik a gumiabroncsait és tárolják a többit.

 

Autója téli tárolására érdemes kiemelt figyelmet fordítania. Íme néhány tanács, mikre érdemes figyelni: 

Mik azok a négyévszakos gumiabroncsok?

 

A négyévszakos gumiabroncsok olyan profillal rendelkeznek, amelyek egész évben használhatóak. Kialakításuk jobban hasonlít a gyári gumiabroncsokéra, a kedvezőtlen időjárási viszonyokra nem annyira alkalmasak, mint a téli változatuk. Ez azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyak és kevésbé biztonságosak, amikor a hőmérséklet csökken, illetve havas vagy jeges utakon. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy négyévszakos gumiabroncsot vásárol, gondoskodnia kell arról, hogy azok mindig optimális állapotban legyenek.

A téli gumiabroncsok használata kiváltja a hólánc használatát?

 

Igen, ha olyan helyen van, ahol a hólánc használata kötelező, de az autója téli gumiabroncsokkal van felszerelve, nem kell felszerelnie a hóláncot.

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez