43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Abroncs élettartam

Hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncsok élettartamát?

 

Az autó és az útfelület között a gumiabroncsok jelentik az egyetlen érintkezési pontot. Az abroncsok feladata az utazók biztonságának és kényelmének biztosítása, és befolyásolják a gazdaságos vezetést is. A márkás gumik megvásárlása azonban nagy költséggel jár, és a vásárlási döntést sokszor megnehezíti a széles választék, melyen belül jelentős ár- és minőségi különbségek fordulhatnak elő. Az alábbiakból kiderül, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a gumik a lehető legtovább jó állapotban maradjanak.

 

A gyártás során használt keverék, a jármű állapota és futott kilométer nem az egyedüli tényezők, amelyek befolyásolják a gumik teljesítményét. A teljesítmény a gumik elhasználódásától is függ, márpedig ez olyan tényező, amelyet Ön, mint járművezető nagymértékben befolyásolhat. Ha naponta betart néhány egyszerű szabályt, azzal növelheti a járműve teljesítményét, és meghosszabbíthatja az abroncsok élettartamát.

Mi befolyásolja az élettartamot?

 

A gumik állapota mind a gyártásukhoz felhasznált anyagtól, mind az Ön vezetési stílusától függ. A sportos elindulás, a hirtelen fékezések és az éles kanyarodás, ami próbára teszi a gumik tapadását, azt eredményezhetik, hogy nagyon gyorsan elkopnak a gumik, és előbb kell őket cserélni. Ezzel szemben az egyenletes és finomabb vezetési stílus lehetővé teszi, hogy akár több szezonon keresztül is használja őket.

 

Az abroncsok vásárlásakor és cseréjekor fontos, hogy az abroncs megfeleljen a jármű típusának és tömegének, és a futómű megfelelően legyen beállítva. Így a lehető legkisebb mértékre szorítható vissza az elhasználódás. Egy másik szempont, amire gyakran nem fordítanak kellő figyelmet az autósok, az a gumik megfelelő tárolása. Ne felejtse el, hogy a nedves helyiségben történő tartós tárolás, tartós napsütés vagy a szélsőséges hőmérsékleten történő tárolás mind befolyásolják a gumik állapotát!

Abroncs élettartam

A guminyomás ellenőrzése

 

A legegyszerűbb, és ami még ennél is fontosabb, ingyenes módja a gumik élettartamának növelésére a bennük lévő nyomás rendszeres, lehetőleg havonta történő ellenőrzése. Egy nem megfelelően felfújt gumi csökkentheti az utazás biztonságát, növelheti az üzemanyag-fogyasztást, és gyorsabban el is kopik.

 

Mindig gondoskodjon a gyártó által javasolt nyomásszint fenntartásáról! A nyomás azonban a jármű tömegétől is függ. Ha az autó nagyon meg van rakva, növelni kell a nyomást. Az ajánlott értékek általában megtalálhatók az üzemanyagtöltő fedélen vagy a jármű egyik oldalsó oszlopán. Sok vezető hajlamos megfeledkezni az abroncsok felfújásához használt szelepekről. Ha azonban ezek sérülnek, nem tudják fenntartani a helyes nyomásszintet, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy előbb elkopnak az abroncsok. Az ellenőrzés során ne csak magukra a szelepekre fordítson figyelmet, hanem a tömítésekre is.

 

Az abroncsok felcserélése. Manapság az úton közlekedő járművek többsége elsőkerék meghajtású. Érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy az első tengelyen sokkal gyorsabban kopnak a gumik, mint a hátsón. Azt javasoljuk, hogy a téli és a nyári gumicsere alkalmával mindig cserélje meg az abroncsokat a tengelyek között, hogy minden abroncs hasonló elhasználódásnak legyen kitéve. A csere módja az autó meghajtásától és az abroncsok típusától függ (forgásirányos, aszimmetrikus stb.).

 

 

A futómű legyen jól beállítva

 

Mivel már említettük a futómű beállítást, hozzá kell tennünk, hogy amikor ellenőrzésre viszi az autót, érdemes a futómű-beállítást is ellenőriztetni. Ez a szolgáltatás nem kerül sokba, és az elemek helyes pozíciója - derékszögben a talajra, és egymással párhuzamosan - biztosítja a megfelelő kopást és irányítást, valamint a legjobb tapadást.

 

 

Gumicsere

 

Ne feledje, hogy a leggondosabban ápolt abroncsok is elkopnak egyszer! Minden nap ki vannak téve a levegőben lévő gázoknak, valamint a Nap sugarainak és az oxidációnak. Mechanikus sérülések is érik az abroncsokat. Ennek alapján azt javasoljuk, hogy legkésőbb 10 évente cserélje ki őket, akkor is, ha a futófelületük még jó állapotban van! Az abroncs előállításához használt gumikeverék tíz év alatt veszít a tulajdonságaiból, és így már nehéz kiszámítani az abroncsok viselkedését (például nagy sebesség mellett).

 

Mint látható, elég néhány szabályt megjegyezni ahhoz, hogy a gumik sokáig jól szolgáljanak. A körültekintő vezetés, a gyártó által ajánlott nyomás fenntartása, a futómű-beállítás ellenőrzése és a kerekek megfelelő tárolása és forgatása biztosítják az abroncsok megfelelő tapadását.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez