43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Használt autó vásárlás

Mi a teendő használt autó vásárlása után?

 

Minden gépjárművezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy használt autó megvásárlása további költségeket von maga után. Ilyenek például a biztosítás és a hivatalos átíratás, valamint a szükséges javítások és ellenőrzések költségei. Ezek a költségek azonban csökkenthetők. Sok esetben egy első ellenőrzésre költött kisebb összeggel a tulajdonos jelentős további meghibásodásokat kerülhet el.

 

Bizonyára Ön is észrevette, hogy sok autóhirdetésben azt állítják, hogy az általuk kínált autóra nem kell semmit rákölteni. Előfordulhat, hogy így van, de nem árt óvatosnak lenni - végül is Önnek kell majd kifizetnie az előző tulajdonos által elhanyagolt dolgokat. Egy becsületes eladó az autó minden olyan hibáját közli, amely azonnali javítást igényel. Vannak olyan alkatrészek is, amelyeket megelőzés céljából kell kicserélni. Érdemes tudni, hogy mire kell odafigyelni rögtön az autó megvásárlását követően, és mi az, ami nagyobb költséget generálhat, ha elhanyagoljuk.

Használt autó vásárlás

1. Az autó ellenőrzése – milyen folyadékokat kell kicserélni egy használt autóban?

 

Az új tulajdonos a vásárlásra szánt összeg egy részét arra költi, hogy elviszi az autót a szerelőhöz, és elvégezteti az autó első ellenőrzését. Ezt gyakran „kezdő csomagnak” hívják, és általában több fontos alkatrész cseréjét is magában foglalja. Kezdjük a folyamatosan fogyó folyadékokkal.

 

Az első a motorolaj. Ezt mindig ki kell cserélni az üzemanyagszűrővel együtt, ennek a műveletnek a költsége 25-30 ezer forint. Ezt a folyadékot minden használt autó tulajdonosának ki kell cserélnie, mert a régóta használt motorolajnak megváltoznak a tulajdonságai, ezért károsíthatja a motort (például a dugattyú besülését idézheti elő). Ha nem akar több tízezer forintot költeni a motor javíttatására, a használt autó megvásárlását követően az első dolga az olajcsere legyen!

 

A hűtőfolyadék a másik nem túl drága folyadék, amelyet érdemes kicserélni. A csere néhány ezer forintba kerül, és biztosítja a motor számára az optimális üzemi körülményeket, valamint védi a hűtőt a korrózió ellen és a teljes hűtőegységet a túlmelegedés ellen. Így elkerülhet olyan meghibásodásokat, amelyeknek a javítása akár több tízezer forintba is kerülhet.

 

Javasoljuk ezen kívül a fékfolyadék cseréjét is, mivel ez vizet szív magába a környezetéből, és ezért idővel csökken a forráspontja. Mit jelent ez a gyakorlatban? A folyadék felforrhat fékezés közben, ha az autó hosszú lejtőn lefelé haladva sokat fékez, és ez súlyosan károsíthatja a fékeket! Ezért az új fékfolyadékért kifizetett 7-8.000 forint nem tűnik nagy árnak a saját biztonságunkért.

 

 

2. Szűrők cseréje

 

Mint a jármű új tulajdonosa, fordítson figyelmet az üzemanyagszűrőre is! Ez különösen dízelmotoros autó vásárlása esetén fontos. Ezek a motorok nagyon érzékenyek a dízel üzemanyag minőségére, és az új szűrő garantálja, hogy az üzemanyag a lehető legtisztább legyen.

 

A levegőszűrőt is cseréltesse ki. Ezt többnyire pár ezer forintért meg lehet vásárolni, de ha nem cseréli ki, szennyező anyagok juthatnak az égéstérbe. A nem megfelelő levegő keverék nem csak azt idézi elő, hogy nem egyenletesen jár a motor (amit vezetés közben észre is lehet venni), hanem szélsőséges esetben a dugattyúk és a hengerek felülete is sérülhet.

 

Az utastér levegőszűrő cseréjét is érdemes megfontolni. Ez nem befolyásolja közvetlenül a jármű működését, éppen ezért gyakran elsiklanak felette a műszaki ellenőrzések során. Gyakran előfordul azonban, hogy eltömődik, ezért párásodnak az ablakok, gombák és penész telepedhet meg a szellőző nyílásokban. Ezeket a szűrőket is csekély összegért megvásárolhatjuk. Szükség esetén fertőtlenítse a légkondicionáló rendszert!

 

 

3. További új alkatrészek

 

Használt autó vásárlása esetén az egyik legdrágább alkatrész, amit tanácsos kicseréltetni, a vezérműszíj. Ha az eladó okmányokkal (lehetőleg számlával) igazolta, hogy ő kicseréltette, akkor nem szükséges cseréltetni, de ebben az esetben nem elegendő a szóbeli közlés. Bár a vezérműszíj-csere sok pénzbe kerül, ne feledje, hogy elszakadása esetén súlyos károkat okozhat a motorban, vagy akár teljesen tönkre is teheti! Ne feledje, hogy a vezérmű több részből áll: ékszíj, feszítő, görgő és vízszivattyú – ezeket mindig együtt, készletben kell cserélni. Akinek az autóján vezérműlánc van, az némileg könnyebb helyzetben van. A lánccal csak akkor kell foglalkozni, ha a motor furcsa zajokat kezd hallatni.

 

Ha szervizbe visszük az autót, érdemes kérni a futómű ellenőrzését. Egy jó szerelő gyorsan meg tudja állapítani a stabilizátorok, a keresztlengőkar és a lengéscsillapítók állapotát. Ezzel együtt a fékrendszert is ellenőrzik. Az elhasznált gyertyák is előidézhetik a motor egyenetlen járását, és indítási problémákat, sőt akár a motor károsodását is okozhatják. Nem szükséges mindig új gyertyákat venni, de érdemes megkérni a szerelőt, hogy ellenőrizze őket. Végül meg kell említenünk a  klímaberendezést, amely nem csak kellemesebbé teszi az autózást, hanem segít az ablakok páramentesítésében is. Sajnos elég ritkán fordul elő, hogy az előző tulajdonos fertőtlenítené a klímarendszert az autó eladása előtt.

 

Bár a fenti intézkedések többsége csekély költséggel jár, a szerviz által kiállított számla végösszege mégis magasra rúghat. Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy ne költse a teljes rendelkezésre álló összeget az autó megvásárlására. A fenti költségek kikerülése megtakarításnak tűnhet, de ez valójában önbecsapás, mivel a felmerülő hibák és meghibásodások javításának költsége akár az autó árát is elérheti. Egy gyors látogatás a szervizbe biztosíthatja a nyugodt és zavartalan utazást, amit különösen hosszabb utakon fogunk értékelni.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez