43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Hosszabb utazás

Felkészülés az útra

 

Szeretne néhány napra elutazni és megfeledkezni minden gondjáról? Indulás előtt szánjon egy kis időt az autó felkészítésére, mert a váratlan problémák megrövidíthetik a régóta várt kikapcsolódást! Mit kell az autón ellenőrizni, mielőtt hosszú útra indulunk?

 

Egy hosszabb út során az autónak olyan hibái is kiderülnek, amelyek addig észrevétlenek voltak. Ezért minden gépjármű vezetőnek ellenőriznie kell az autó legfontosabb részeit, mielőtt útnak indul. A First Stop szervizben a szakembereknek legfeljebb 60 percre van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék az autó műszaki ellenőrzését hosszabb utazást megelőzően. Tekintse át, hogy mit kell ellenőrizni utazás előtt.

Felkészülés az útra

1. Okmányok – biztosítás és autópálya matricák

 

Az autósok időnként annyira belemerülnek a lázas előkészületekbe, hogy elfelejtik magukkal vinni az autó okmányait. Még ennél is rosszabb, amikor minden okmányt magánál tart, de kiderül, hogy lejárt a műszaki vizsga érvényessége vagy a felelősségbiztosítás. Ellenőrizze az okmányok érvényességét - ezt nem lehet kihagyni.

 

Ha külföldre utazik, érdeklődje meg, hogy mire terjed ki a casco biztosítás. Kössön kiegészítő országúti asszisztencia biztosítást, ha a biztosító nem nyújt megfelelő szolgáltatást Magyarországon kívül.

 

Ne felejtse el, hogy néhány európai országban külön matricát kell vásárolni, ha a közutakon kíván közlekedni! Ezeket a matricákat Magyarországon is megveheti - Ezzel elkerülheti a sorban állást a határon.

 

Ha meggyőződött róla, hogy minden hivatalos előírásnak eleget tett, nekiláthat az autó műszaki ellenőrzésének.

 

 

2. Folyadékok

 

A folyadékokat gyakrabban kell pótolni, mint az egyéb alkatrészeket. Ezért utazás előtt ellenőrizze a folyadékok szintjét - máskülönben az autó gyorsan az út szélén végezheti. Ha nincs elegendő motorolaj és hűtőfolyadék, túlmelegedhet az autó. Az is veszélyes, ha nincs elég fékfolyadék.

 

Az elhasznált, nem megfelelő paraméterekkel rendelkező folyadékok gyakran vezetnek meghibásodáshoz. Az autószervizek szakemberei segítenek az autóban lévő hűtőfolyadék és fékfolyadék mennyiségének és minőségének ellenőrzésében. A motorolaj és az ablakmosó folyadék szintjét saját maga is ellenőrizni tudja. Az olajszintet speciális pálcával ellenőrizheti, amelyen bejelölték a motorolaj minimális és maximális szintjét.

 

 

3. A fékeknek üzemképes állapotban kell lenniük

 

Ha csak rövid utakra használja az autót, nem biztos, hogy észreveszi a fékrendszer hibáit. Ezek akkor derülnek ki, amikor nagy sebességgel haladva hirtelen fékezni akar, például gyorsforgalmi úton vészfékezésre kényszerül. Ezért feltétlenül javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőriztesse a fékeket. A műszaki ellenőrzés során a szerelő felméri a fékbetétek, tárcsák, fékpofák és hengerek állapotát. Ezeknek az elemeknek a szennyeződése is előidézheti azt, hogy az egész rendszer kevésbé hatékonyan működik.

 

Ha az alábbiakat észleli, feltétlenül vigye szervizbe az autót:

 

  • megnőtt a féktávolság,
  • fékezéskor a fékek fémes hangot hallatnak,
  • a fékpedál nem fejt ki ellenállást, vagy néha remeg
  • fékezéskor égett szagot érez.

 

 

​​​​​​​4. Guminyomás és a gumik állapota

 

A guminyomás rendkívül fontos a közlekedésbiztonság szempontjából. Mind a túl nagy, mind a túl alacsony nyomás megnehezítheti, hogy a vezető az irányítsa a járművet. A magas nyomás akár az abroncsok hasadását is előidézheti.

 

A nyomást speciális manométerrel lehet ellenőrizni. Javasoljuk, hogy látogasson el egy szervizbe, ahol a szakemberek nemcsak a guminyomást, hanem a gumik általános állapotát is ellenőrzik! Egy olyan kis sérülés az abroncson, amely nem zavarja a napi autózást, komoly gondot okozhat egy forró aszfalton megtett hosszú út során. Minden gyanús vágást és karcolást ellenőriztessen szakemberrel! Ne felejtse el, hogy egy jó állapotban lévő pótkerék szintén jó szolgálatot tehet az út során!

 

Az abroncs profilmélysége is rendkívül fontos – ha túl kicsi, a gumi nem fog megfelelően tapadni, különösen nedves útfelületen. Ha a gumik rossz állapotban vannak, a féktávolság megnő, és az utasok veszélybe kerülnek. Amikor a profilmélység 1,6 mm alá csökken, az abroncsokat le kell cserélni!

 

 

5. Világítás

 

Ha nem működik a világítás, bírságot róhatnak ki Önre, és romlik a jármű láthatósága, ami megnöveli az balesetek veszélyét. Ellenőrizze az autó teljes világítását – tompított fényszóró, kiegészítő fényszóró, helyzetjelző lámpák, tolatólámpák, vészvillogó, indexek, valamint a ködfénylámpák és a féklámpák.

 

Az út szélén nagyon nehéz javításokat végezni, még a látszólag kisebbeket is, különösen az éjszaka közepén. Egyes autómodellekben nehéz hozzáférni a halogén lámpákhoz, ami miatt előfordulhat, hogy több órás megállásra kényszerül, végül pedig szervizbe kell vinnie az autót. Ezen kívül egyes elemeket lehetetlen szerelő segítsége nélkül kicserélni - például a Xenon izzókat. Ha ezek a lámpák meghibásodnak, mindenképpen szervizelni kell!

 

 

6. Akkumulátor

 

Hosszabb utak során sokszor az akkumulátor az egyetlen áramforrás a töltők, a navigációs rendszer vagy a hűtőtáska számára. Érdemes előzetesen ellenőrizni az elektromos rendszert, hogy ne érjen minket az a meglepetés egy hosszú út során, hogy lemerül az akkumulátor.

 

 

7. Más országok előírásainak megfelelő felszerelések

 

Nálunk az elsősegély doboz és az elakadásjelző háromszög tartoznak az autó előírt felszerelései közé. Más országokban más eszközöket írhatnak elő, például láthatósági mellényt, hóláncot, vontató kötelet és tűzoltó készüléket. Érdemes ezeket is beszerezni, mert műszaki hiba vagy baleset esetén a világ bármely pontján biztonságot nyújtanak.

 

 

​​​​​​​8. Szükséges szerszámok és pótalkatrészek

 

Akármilyen jól felkészülünk egy utazásra, váratlan helyzetek mindig adódhatnak az úton. Célszerű magunkkal vinni a legfontosabb szerszámokat, például csavarhúzót és többféle csavarkulcsot. Ezek akkor is jól jöhetnek, ha csak egy izzót kell kicserélni. Érdemes a kerékcseréhez szükséges emelőt és csavarkulcsokat is magunkkal vinni.

 

 

9. A navigációs rendszer térképeinek aktualizálása

 

Még egy dolgot érdemes megtenni annak érdekében, hogy megtaláljuk az úticélunkat. Ha telepítjük a legújabb térképeket a GPS készülékre, el tudjuk kerülni a felújítás alatt álló utakat, és választhatunk olyan új utakat is, amelyeket a legutóbbi frissítés óta építettek.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez