43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Probléma külföldön

Mi a teendő, ha lerobban az autó külföldön?

 

Autónk meghibásodása soha nem történhet rosszabbkor, mint egy külföldi családi nyaralás kellős közepén. Ilyenkor több száz kilométerre vagyunk Magyarországtól, nem ismerünk senkit a környéken, és fogalmunk sincs, hogy kit kellene hívni. További akadályt jelenthetnek a nyelvi korlátok, amelyek alaposan megnehezítik a kommunikációt és azt, hogy elmagyarázzuk tartózkodási helyünket Bár a helyzet nehéznek látszik, van rá megoldás.

 

Ha az autó egy távoli országban robban le, az nem csak idegeskedéssel, de költséggel is jár, és mindkettő igen jelentős lehet, ráadásul nehéz előre felbecsülni. Az esetleges műszaki hibákra tehát érdemes felkészülni annak érdekében, hogy elkerüljük a következményeket. Először is azt kell tudnunk, hogy honnan kérhetünk segítséget, illetve ki tud nekünk segíteni.

Kössön előre országúti asszisztencia biztosítást!

 

Természetesen az a legjobb, ha az autóra még érvényes a nemzetközi gyári garancia. Az ilyen autók tulajdonosainak nem kell kifizetniük a javítás költségét, vagy pedig költség-visszatérítést kapnak. Akinek az autóján azonban nincs ilyen garancia, annak az országúti asszisztencia csomag biztosíthatja a gondtalan nyaralást. Amennyiben az Ön biztosítási kötvénye (a felelősségbiztosítás vagy a casco) asszisztencia csomagot is magában foglal, ellenőrizze annak a tartalmát. Előfordulhat ugyanis, hogy nagyon korlátozott.

Érdemes tehát bővített biztosítást választani, amely átfogó segítséget nyújt az autó meghibásodása vagy baleset esetén. Ha ilyen csomag mellett dönt, feltétlenül ellenőrizzen 3 dolgot:

 

  • milyen feltételek mellett lesz jogosult csereautóra,
  • biztosítanak-e szállást (étkezéssel együtt),
  • haza tud-e utazni repülőgéppel (szélsőséges esetekben).

 

Az ilyen biztosítások jóval többe kerülnek, de könnyen kiderülhet, hogy ez az ár még mindig csak töredéke annak, amit a biztosítás nélkül kellene fizetnie. Ezen kívül krízishelyzetben általában egy telefonhívás elég ahhoz, hogy a magyar biztosítók külföldi partnerei minden segítséget megadjanak. Mindenképpen ellenőrizze tehát, hogy a telefonjában elmentette-e az országúti asszisztencia telefonszámát.

Probléma külföldön

Mit tehet az, aki nem kötött biztosítást az autójára?

 

Ha Ön nem kötött biztosítást, és az autója külföldön lerobban az út szélén, akkor elsősorban az alábbiakat kell szem előtt tartania.  Először is, Európa számos országában az autó vontatásának és javításának a költsége többszöröse lehet a magyarországi áraknak. Nem szabad bárkinek a szolgálatait igénybe venni, mert a szakszerűtlen javítás miatt akár többletköltség is felmerülhet.
 

Azzal is tisztában kell lennie azonban, hogy ha olyan helyen robban le az autója, amely távol esik a főbb utaktól, akkor előfordulhat, hogy sokáig kell várnia a segítségre. Útközben előforduló műszaki hiba esetén a kellemetlen időjárás, például a nagy hőség is gondot okozhat. Azt javasoljuk, hogy soha ne induljon el víz nélkül - különösen, ha kisgyermekekkel vagy idősebb személyekkel utazik!

 

Azt se felejtse el, hogy az autóját javító szerelő tisztában van az Ön helyzetével. Tudja, hogy Ön esetleg nem beszéli a nyelvet, és nem ismeri az adott szolgáltatás szokásos árát, és kénytelen a helyi szerelőre bízni a probléma felmérését. Azt javasoljuk tehát, hogy ne fogadjon el azonnal minden javaslatot - próbáljon megállapodni a teljes javítási költségről, mielőtt otthagyja a műhelyben az autót.

 

Végül pedig: feltétlenül vigye magával a hitelkártyáját az utazásra! Szüksége lehet rá, ha autót kell bérelnie a sajátja helyett, és egy bizonyos összeget letétbe kell helyeznie.

Autó meghibásodása autópályán

 

A legnehezebb helyzetben azonban akkor találhatja magát, amikor járműve az autópályán robban le, különösen éjszaka. Ha az autó nem működik megfelelően, azonnal hajtson le az autópályáról, és lehetőleg haladjon parkolóhely vagy benzinkút irányába! Ha nem lát maga előtt ilyen helyet, álljon le a leállósávban. Állítsa az autót a lehető legközelebb a biztonsági korláthoz, és a lehető legtávolabb a forgalmi sávoktól. Mindenképpen kapcsolja be a vészvillogót, vegye fel a láthatósági mellényt, és tegye ki az elakadásjelző háromszöget az autó mögé. A háromszöget 100 méterrel a jármű mögött kell elhelyezni, de akár 150 méterre is növelheti ezt a távolságot. Ez különösen éjszaka nyújt biztonságot minden közlekedő számára.

 

A következő feladat mindig az, hogy hívjon segítséget. Nem tanácsoljuk, hogy más autósoktól kérjen támogatást, ugyanis ők gyakran nagy sebességgel haladnak - így Ön veszélyt jelenthet az úton. Az út mellett található speciális telefonok biztonságosan használhatók, mivel a mobiltelefonokkal ellentétben nem jelent gondot a térerő hiánya. Az autópályán elhelyezett helymeghatározó jelzések is segítenek - a jelzések alapján meg tudja állapítani, hogy hol van. Az asszisztencia érkezését biztonságos helyen várja meg!

 

A legtöbb európai országban nagyon gyorsan és hatékonyan működik az asszisztencia az autópályán. Ha egy autó meghibásodik, elvontatják a legközelebbi parkolóba vagy benzinkútra. Ez a szolgáltatás természetesen nem ingyenes, ezért érdemes átgondolni egy országúti asszisztencia biztosítás megkötését indulás előtt. Végül pedig érdemes fontolóra venni az autó átvizsgálását, mielőtt hosszabb útra indulna.

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez