43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Ablakmosó folyadék

Minden, amit a téli ablakmosó folyadékokról tudni kell

 

Az évszaktól és az időjárási körülményektől függetlenül az ablakmosó folyadék minden járműnek kötelező felszerelése. A nyári és a téli ablakmosók jelentősen különböznek egymástól. Nyáron, a meleg hónapokban, a szélvédőre ragadt por és rovarok jelentik a legnagyobb gondot. Télen viszont sokkal fontosabb szerepe van az ablakmosó folyadéknak.

Az ablakmosó folyadék és a biztonsági szempontok

 

A sár, a só és a hideg következtében az autó ablakai pillanatok alatt bepiszkolódnak, és ez akadályozza a vezetőt a kilátásban. Ilyenkor előfordulhat, hogy a vezető nem veszi észre, hogy mi történik az úton, ami növeli a veszélyes helyzetek valószínűségét. Az ablakmosó folyadék tehát segítséget nyújthat a vezetőnek abban, hogy elkerüljön egy ütközést, vagy elveszítse uralmát a jármű felett olyan akadály miatt, amelyet későn vett észre az úton.

ablakmoso folyadek

Téli ablakmosó folyadékra történő váltás

 

Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, akkor minden vezetőnek ideje kicserélnie az ablakmosó folyadékot. Télen nem szabad nyári ablakmosó folyadékot használni, mert fennáll a veszélye annak, hogy befagy. Ha az ablakmosó folyadék befagy, a szélvédő tisztítása teljességgel lehetetlenné válik. A teljes rendszer kiolvasztása pedig több órába telhet - még fűtött garázsban is. Nem érdemes ekkora késedelmet kockáztatni, amikor a megoldás igen egyszerű. Az is fontos, hogy ne keverje a nyári ablakmosót a télivel. A nyári ablakmosó nem áll ellen a fagynak, így rontja a téli folyadék hatékonyságát. A téli ablakmosó kiválasztása során érdemes elsősorban a csomagoláson feltüntetett információkra támaszkodni. A legfontosabb információ az, hogy a folyadék -20 C fokig nem fagy be.

 

 

Illat és minőség

 

A téli ablakmosó folyadék annak köszönheti egyedi tulajdonságait, hogy etilalkoholt is tartalmaz, aminek nagyon intenzív illata van. A legtöbb gyártó különböző adalékokkal igyekszik ezt az illatot elrejteni, hogy ne gyakoroljon kedvezőtlen hatást a vezetési komfortra. A téli ablakmosó folyadék kiválasztása során az illatra is figyelmet kell fordítani, mert nem biztos, hogy a vezető azt kellemesnek találja, ezért lehet, hogy nem tud kellően az útra figyelni.

 

A téli ablakmosók egészen a közelmúltig veszélyes metanolt is tartalmaztak. Néhány folyadék csomagolásán még ma is találhatunk olyan figyelmeztetéseket, amelyek a kedvezőtlen hatásokra utalnak, például bőrrel történő érintkezés vagy a pára belélegzése esetén. Ezen kívül ki tudják fakítani a festéket, vagy tönkre tehetik az ablaktörlő lapátokat. Mivel a folyadékokkal kapcsolatos jogszabályok a közelmúltban változtak, nem érdemes a piacon kapható legolcsóbb termékeket választani. A kiválasztás során ne az ár alapján döntsön, hanem a folyadék minősége alapján

 

 

Házi készítésű ablakmosó folyadék - tényleg megéri?

 

Az internet tele van olyan cikkekkel, amelyekből megtanulhatjuk a téli ablakmosó folyadék készítését. A megfelelő tanúsítással és jóváhagyással nem rendelkező házi készítésű folyadékok azonban kárt tehetnek a kocsiban és ártalmasak lehetnek a vezető közérzetére is. Jobb tehát nem kockáztatni!

egy mosolygós férfi üzleti öltönyben, keresztbe tett karokkal

Vous voulez en voir plus ? Szeretne többet megtudni? Vissza az összes gumiabroncs tipphez