Abroncs leolvasási útmutató

Kötelező rész

Kötelező információ az abroncson

A következő példán bemutatjuk a kód felépítését:

205 / 45 R 17

 1. Szélesség (205) : A gumiabroncs szélességét jelöli milliméterben megadva. A normál gumiabroncsok esetén ez a szám 125 és 335 milliméter közötti lehet.
   
 2. Magasság (45): A gumiabroncs magassága az abroncs szélességének százalékában. 
   
 3. R: Az “R” betű jelenti, hogy a gumiabroncs radiál típusú. Minden gumiabroncs radiál típusú, ezért ez a jelzés nem mindig van feltüntetve.
   
 4. Átmérő (17): A felni perem belső szélének átmérője, amely mindig hüvelykben van megadva.

Az ‘E’ vagy az ‘e’ betű igazolja, hogy a gumiabroncs eleget tesz az európai szabvány előírásainak.

Kiegészítő rész

Kiegészítő információ az abroncson

 1. Terhelési index (99): Olyan jelzés, amely a gumiabroncsnak a sebességi jelzés által meghatározott sebesség melletti terhelhetőségét mutatja
  (99 = 615 Kg.)
   
 2. Sebességindex (W): Az utolsó betű mutatja a maximális sebességet, amellyel a gépjármű teljes terhelés mellett haladhat. A W a maximális, 270 km/óra sebességet jelöli. Általában ez a jelzés nagyobb, mint a gépjármű maximális sebessége. A téli abroncsok és egyes országok esetében azonban vannak kivételek. Fontos, hogy ne szereljünk fel a feltüntetett jelzéseknél alacsonyabb sebesség- vagy terhelésindexszel rendelkező gumiabroncsokat.

  A megfelelő gumiabroncs kiválasztásához szükséges minden információ megtalálható a gépjármű műszaki adatlapján és kézikönyvében.
  Amennyiben bizonytalan, forduljon bizalommal a First Stop szervizekhez:

Találja meg szervizét