43+ szakértői központ, több, mint 1800 szerviz Európában

27 év tapasztalat az abroncs- és autószerviz terén

4.5 átlag Google értékelés több, mint 128.560 értékelés

Hogyan kell kiválasztani a váltó gumiabroncsot?

Mindig hangsúlyozzuk, hogy a gumiabroncsok az autó biztonságának alapvető elemei. Ez az egyetlen érintkezési pont az úttal, ezért különös figyelmet kell szentelnünk nekik. Az autó gumiabroncsainak cseréjénél figyelembe kell vennünk az egyenértékűséget. Ha nem tudja, mi ez, ne aggódjon, mert most mindent elmagyarázunk, attól kezdve, hogy mi is ez, egészen addig, hogy hogyan kell kikalkulálnia, milyen váltó gumiabroncs lesz a legmegfelelőbb az autója számára.

 

Mi a váltó gumiabroncs?

 

Egy újonnan vásárolt autó meghatározott méretű gumiabroncsokkal érkezik a gyárból. Ha megnézzük a használati útmutatót, láthatjuk, hogy minden gyártó számos feltételt és szabványt tartalmaz a felszerelendő gumiabroncsok típusára vonatkozóan. A gumiabroncstípus-egyenértékűség azt jelenti, hogy a gumiabroncsok cseréjénél ugyanazokat a teljesítmény- és biztonsági követelményeket kapjuk, mint az eredeti gumiabroncsoknál.

 

Ez az optimális megoldás a gumiabroncsok cseréjének költségcsökkentésére anélkül, hogy törvényi vagy biztonsági szempontból veszélybe kerülne. A váltó gumiabroncsokat a gyártó típusjóváhagyással látja el, így a jármű műszaki vizsgája során nem kell aggódni. A váltó gumiabroncs meghatározásához egy képlet használatos, amely különböző változók függvényében működik, és amelyet most ismertetünk. Ettől szintén nem kell félni, mert mint már említettük, minden gyártó külön táblázatot mellékel az autónk szervizkönyvéhez.

 

Hogyan kell kiválasztani a váltó gumiabroncsot?

 

Egy gumiabroncs akkor tekinthető váltó gumiabroncsnak, ha méretei legfeljebb 3%-kal térnek el az eredeti gumiabroncs méreteitől. A Hivatalos Közlöny szerint ezek azok a maximális határértékek, amelyek mellett egy autó a gyári abroncstól eltérő gumiabronccsal átmehet a műszaki vizsgán. Ez különösen a szokatlan vagy egyedi méretekkel rendelkező modellek számára előnyös, mivel más, kommersz, olcsóbb modelleket választhatnak. Lássuk, mit kell figyelembe venni, és milyen követelményeket kell teljesíteni.

  • A gumiabroncs szélessége: A váltó gumiabroncs szélessége nem lehet 3 centiméternél nagyobb vagy kisebb, mint az eredeti gumiabroncsé.
  • Átmérő: Ebben az esetben a felnire alkalmazzuk. Ez a maximális átmérő, amelynek a gyári gumiabroncshoz képest +- 3%-os toleranciával kell rendelkeznie. Ez egy olyan alacsony tűréshatár, hogy a felni cseréje nem lehetséges a jóváhagyás megismétlése nélkül, mivel a méretek ebben az esetben előre meghatározottak.
  • Profil: Más néven az oldalfal. Ez a gumiabroncs belső pereme és a futófelület közötti rész. Ebben az esetben semmilyen módosítás nem megengedett, a váltó gumiabroncs profil méretének pontosan meg kell egyeznie az eredetivel.
  • Sebességindex: Ez a paraméter határozza meg azt a maximális sebességet, amellyel a jármű haladhat, ha a gumiabroncsok terhelése és nyomása megfelelő. A váltó gumiabroncsok sebességindexe lehet azonos vagy magasabb, mint az eredeti gumiabroncsoké, semmiképpen sem lehet alacsonyabb.
  • Terhelési index: Ez az a maximális terhelés, amellyel a gumiabroncs egy adott sebességnél terhelhető. A terhelhetőségi index lehet azonos vagy magasabb, mint az eredeti gumiabroncsoké, soha nem lehet alacsonyabb.
  • Forgásirány: Ebben az esetben is kicsi a mozgástér. Minden gumiabroncsnak van egy meghatározott forgásiránya, és mind az eredeti, mind a váltó gumiabroncsoknak meg kell vele egyezniük. Ez alól egyetlen kivétel a szabadon futó gumiabroncsok, amelyeknek mindig a teherhordó tengelyen kell lenniük, soha nem a hajtó- vagy kormányzott tengelyen.
Tyre equivalence

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy egy gumiabroncs helyettesíti-e az eredeti gumiabroncsot, nincs szükség semmilyen matematikai képletre, csak a fenti szabályokat kell figyelembe venni. Ha ezeket a pontokat betartjuk, nem lesz gondunk a műszaki vizsga során. Nem fogjuk veszélyeztetni a gumiabroncsaink épségét és biztonságát sem.

 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy tilos megváltoztatni a gumiabroncsok méreteit, ha fennáll a jármű más alkatrészeit érintő beavatkozás kockázata. Olyan gumiabroncsokat is felszerelhetünk az autóra, amelyek nem váltó abroncsok, de azokat engedélyezni és legalizálni kell, hogy szerepeljenek az új jármű adatlapján.

 

A kézzel vagy az interneten található valamelyik kalkulátor segítségével kiszámított váltó gumiabroncsnak meg kell felelnie az illetékes hatóság által előírt biztonsági intézkedéseknek. Ezeket a szabványokat úgy alkották meg, hogy biztosítsák autóink gumiabroncsainak épségét és biztonságát.

 

A gumiabroncsok azok az elemek, amelyekre a szokásos karbantartási és szervizelési ajánlások betartása mellett mindig figyelmet kell szentelnünk. Találja meg az autójához szükséges gumiabroncsokat az alábbi linkre kattintva. Várjuk Önt!