Mindenre van válaszunk

Defekt, karbantartás vagy gumiabronccsal kapcsolatos tanácsadás? A First Stop-nál minden kérdésére megtalálja a választ.

Abroncs leolvasási útmutató

Szeretné megtudni gumiabroncsa méreteit ? Nézze meg az egyik gumiabroncs oldalfalát.

A számok és betűk jelentése a következő:

 • Az abroncs szélessége
 • A gumiabroncs oldalfalának magassága a gumiabroncs szélességének százalékában
 • R = Radiál szerkezet
 • Felni/kerék átmérője

Továbbá még megtalálható két kód: a Sebességindex és a Terhelési index

Gumiabroncsok minden évszakhoz

A First Stop nyári, téli és négyévszakos gumiabroncsokat kínál:

A nyári gumiabroncsokat a Március és Október közötti vezetésekhez ajánljuk, a télieket pedig Novembertől Februárig. A négyévszakos típus egész évben használható.

Fontos szem előtt tartani, hogy a gumiabroncsok biztosítják az érintkezési felületet a gépjármű és az út között. Az évszakhoz tartozó időjárási körülményeket mindenképpen szükséges figyelembe venni annak érdekében, hogy helyes döntést hozzunk a gumiabroncsok vásárlásakor.

Hogyan válasszam ki a megfelelő gumiabroncsot?

A megfelelő gumiabroncs fajta függ a gépjármű típusától, a vezetési stílustól, helytől és időjárástól.

A First Stop ellátja Önt minden szükséges információval, ugyanakkor gumiabroncs csere előtt javasolt az alábbi tanácsokat szem előtt tartani:

Miért fontos cserélni a gumiabroncsokat?

A gumiabroncsok különösen fontosak, mivel biztosítják az érintkezési pontot a gépjármű és az út között. A gumiabroncsok és az útfelület közötti érintkezési felület körülbelül egy levelezőlap méretű. Ezért fontos, hogy mindig tökéletes állapotban legyenek. Az autó legfontosabb részét képezik és garantálják a kényelmes és biztonságos utazást, valamint segítenek az esetleges vészhelyzetekben is.

A gumiabroncsok ellenőrzéséhez, cseréjéhez bármely First Stop szervizközpontban segítséget nyújtanak Önnek.

Mikor érdemes gumiabroncsot cserélni?

Négy apró gumifelület, mindegyik legfeljebb akkora, mint egy képeslap. Ennyi választ el bennünket az utakon az életveszélyes helyzetektől. Ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a gumiabroncsainkról.

A gumiabroncsoknak legalább 1,6 milliméteres profilmélységgel kell rendelkezniük. Továbbá fontos a megfelelő nyomás és ne feledje: amikor elkoptak vagy megsérültek, le kell őket cserélni.

Számos gyártó már beépített egy kopásjelzőt (TWI - Tread Wear Indicator) a gumiabroncs futófelületének barázdáiban, amelyek a gumiabroncs kopásakor jobban láthatóvá válnak. Ha ezt tapasztalja, akkor gumiabroncsainak használata már törvénytelen és nem biztonságos.

A legtöbb gyártó azt javasolja, hogy a gumiabroncsokat 3 milliméternél cserélje, amely egy 78 % -os elhasználódást jelent.

Gumiabroncs- és futófelület-típusok

Az autógumik kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, és nem érdemes bedőlni az alacsony áraknak és a gyártók hirdetési trükkjeinek. A piacon több száz féle gumiabroncs kapható, de ha megszerezzük a megfelelő ismereteket, nem veszünk el az ajánlatok útvesztőjében, így kellemes utazást biztosíthatunk magunknak és a családunknak.

A gumiabroncs futófelületének kopása

Csakúgy mint a járművek, a vezetők és a vezetési szokások is különböznek egymástól. Nem minden gumiabroncs egyforma, és nagyon különböző mértékben kophatnak. Cikkünkben bemutatjuk az abroncsok korai elhasználódásának és szabálytalan kopásának két gyakori okát.

A gumiabroncs cseréjének leggyakoribb hibái

A gumiabroncsok cseréje számos hibalehetőséget rejt, cikkünkből megismerheti a leggyakoribb hibákat és bemutatjuk a legfontosabb ellenőrzési pontokat.

DEFEKTTŰRŐ ABRONCSOK

A defektek gyakran a legváratlanabb és legkellemetlenebb helyzetekben történnek, de a defekttűrő gumiabroncsokkal biztonságosan hazaér, nem szükséges kiszállnia autójából és veszélyeztetnie magát.

GUMIABRONCS KARBANTARTÁS

A gumiabroncsok alapvető fontosságúak a közlekedésbiztonság szempontjából. Minden gumiabroncs elöregszik és elkopik, de a megfelelő használatukkal az élettartamuk megnövelhető. A helyes karbantartással és a körülményeknek megfelelő vezetési stílussal a gumiabroncsok messzebbre viszik Önt és ritkábban kell azokat cserélni.

Hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncsok élettartamát?

Az autó és az útfelület között a gumiabroncsok jelentik az egyetlen érintkezési pontot. Az abroncsok feladata az utazók biztonságának és kényelmének biztosítása, és befolyásolják a gazdaságos vezetést is. Ismerje meg hogyan hosszabbíthatja meg a gumiabroncsai élettartamát!

GUMIABRONCSNYOMÁS

A megfelelő gumiabroncs nyomás gondoskodik arról, hogy a gumiabroncsok egyenletesen kopjanak, valamint lehetővé teszik a kényelmes, tiszta és biztonságos vezetést. Európában minden évben 55,6 millió gumiabroncs megy tönkre a helytelen nyomás miatt.

Ha a gumiabroncs nem megfelelő nyomással rendelkezik, akkor:

 • Hamarabb elhasználódik
 • Az üzemanyagfogyasztás 0.3% - kal nő minden 1 font per négyzethüvelyk (psi) nyomásesés után.
 • Mindez negatív hatást gyakorol a fékező képességre és ezzel csökkentjük a vezetés biztonságát.

DEFEKTEK

Amikor egy gumiabroncs defektet kap, a First Stop szakemberek professzionális körülmények között ellenőrzik a kereket és ha lehet, megjavítják a gumiabroncsot.

A defekt főbb okai:

 • A gumiabroncson áthatoló éles tárgy
 • A gumiabroncs szelepének meghibásodása
 • Az abroncs és a keréktárcsa közötti kapcsolat megszakadása külső tárggyal való ütközés következtében
 • Túlságosan elhasználódott futófelület

 

HOGYAN CSERÉLJÜNK KEREKET?

A kerékcserét minden járművezetőnek meg kell tanulnia. Íme a legfontosabb 18 lépés:

Téli szünet és hegyi kirándulás

Sokan tudják, hogyan gondoskodjanak biztonságukról a síelés vagy a gyalogos hegyi túrák során. A biztonságos utazás azonban akkor kezdődik, amikor kilépünk a ház ajtaján és beülünk az autóba.

Ellenőrizzük, mi az, amit az olyan alapvető elemeken kívül, mint a téli gumi vagy a hólánc, elő kell készítenünk a szünidei út előtt.

Téli autómosás

Annak ellenére, hogy a téli autómosást legendák és kétségek övezik, ilyenkor sem érdemes mellőzni ezt a műveletet. Bemutatjuk a legfontosabb autómosási módszereket és ismertetjük a legjobb téli megoldást.

Ablakmosó folyadék

Az évszaktól és az időjárási körülményektől függetlenül az ablakmosó folyadék minden járműnek kötelező felszerelése. A nyári és a téli ablakmosók jelentősen különböznek egymástól. Nyáron, a meleg hónapokban, a szélvédőre ragadt por és rovarok jelentik a legnagyobb gondot. Télen viszont sokkal fontosabb szerepe van az ablakmosó folyadéknak. Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat!

Gépkocsi-tömítés és központi zár

Minden autósnak tudnia kell, hogy a tömítéseket nem csak télen kell gondozni, hanem egész évben. Ha megfelelően karbantartjuk őket, akkor a fagy nem okoz kellemetlen meglepetést, az ajtókat pedig minden nehézség nélkül ki tudjuk majd nyitni. Íme néhány jótanács:

A gumiabroncsok állapotának és a fékrendszer állapotának hatása a közúti biztonságra

A jól működő fékrendszer és a megfelelő gumiabroncsok nélkülözhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezek az alkatrészek megfelelően működjenek, és milyen gyakran kell ellenőrizni az állapotukat? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre.

Utazás előtt

Szeretne néhány napra elutazni és megfeledkezni minden gondjáról? Indulás előtt szánjon egy kis időt az autó felkészítésére, mert a váratlan problémák megrövidíthetik a régóta várt kikapcsolódást! Mit kell az autón ellenőrizni, mielőtt hosszú útra indulunk? Íme a lista:

Probléma utazás során

Autónk meghibásodása soha nem történhet rosszabbkor, mint egy külföldi családi nyaralás kellős közepén. Ilyenkor több száz kilométerre vagyunk Magyarországtól, nem ismerünk senkit a környéken, és fogalmunk sincs, hogy kit kellene hívni. Bár a helyzet nehéznek látszik, van rá megoldás!

Légkondicionálás

A klímaberendezés lehetővé teszi, hogy a jármű belsejében előre beállított szinten tartsuk a hőmérsékletet, a külső hőmérséklettől függetlenül, párás időben pedig csökkenti az ablakok párásodását is. Tudjon meg mindent a klímáról:

Mi az a TPMS rendszer?

A járműbe beszerelt abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS) feladata az, hogy figyelmeztesse a vezetőt, ha egy vagy több abroncs túlságosan puha, ami veszélyt jelenthet a biztonságos közlekedésre. Ismerje meg a direkt és indirekt TPMS rendszerek jellemzőit, előnyeit és hátrányait!

Használt autó vásárlás

Használt autó vásárlása után nagyon fontos a gépjármű szakértői ellenőrzése és a szükséges alkatrészek cseréje. Cikkünkből megtudhatja mikre érdemes mindenképpen figyelnie.

Hogyan csökkentsük az üzemanyag fogyasztást?

Ismerje meg a gazdaságos és biztonságos vezetés 8 szabályát:

Benzines vagy dízel motor?

A motorválasztás személyes döntés kérdése, de sokat segít, ha alaposan megvizsgáljuk az igényeinket és a tipikus autózási szokásainkat. Ismerje meg a legfontosabb szempontokat, amelyek hasznosak lehetnek a választás során.

COVID19

A koronavírus helyzet megnehezíti a mindennapokat, de a First Stopra még a nehéz időkben is számíthat.

Nagyon fontos számunkra ügyfeleink védelme és egészsége. Kérjük, hogy vigyázzanak magukra és egymásra!

Fontos, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket és kérjük, hogy csak a feltétlen szükséges ideig tartózkodjanak a recepciókon. Köszönjük!