HŰTŐFOLYADÉK

Ugyanúgy, ahogy Önnek is fontos optimális hőmérsékleti körülmények között vezetni, ugyanez érvényes a gépjármű motorjára is. Ezért, ha nem szeretné, hogy autója hirtelen túlmelegedjen, vagy ne induljon egy hideg, téli reggelen, szükséges időt szánnia a hűtőfolyadék (vagy a fagyálló) fontos szerepének megértésére.

MIRE HASZNÁLATOS A HŰTŐFOLYADÉK?

A hűtőfolyadék nyeli el a motor működése közben termelődött többlet hőt annak érdekében, hogy magas hőmérsékleten is megfelelően működjön.

Fagyálló tulajdonságai miatt képes akadálymentesen áramolni a hűtőrendszerben anélkül, hogy megfagyna, és térfogatának megnövekedésével szétfeszítené a csöveket, amivel költséges károkat okozna és működésképtelenné tenné az autót.

MIKOR KELL ELLENŐRIZNI A HŰTŐFOLYADÉK SZINTJÉT?

Az idő múlásával csökken a hűtőfolyadék hatékonysága, különös tekintettel korrózió védő mivoltára. Ezért javasolt 1 000 kilométerenként ellenőrizni, gondoskodni arról, hogy a szintje megfelelő legyen. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a motor hideg, és a szint stabil. Nagyon könnyen látható, mivel általában feltűnő színű, narancssárga, rózsaszín vagy kék. Ha azt látja, hogy a minimális szint alatt van, előfordulhat, hogy szivárog a rendszer, ezért az autóját vigye el szervizbe, ahol ellenőrizhetik.

A hűtőfolyadékot kétévente vagy 20 000 kilométerenként le kell cserélni. Ekkor a hűtőrendszer teljesen leüríti a szennyeződések eltávolítása érdekében, majd újra feltöltik. A First Stop szervizekben tanácsot kap arról, hogy a gépjárművéhez milyen típusú hűtőfolyadék (vagy fagyálló) a megfelelő, tekintetbe véve a gépjármű használatának módját és azt, hogy milyen hőmérsékleteknek van kitéve.

MIÉRT ÉRDEMES ELLENŐRIZNI A HŰTŐFOLYADÉK SZINTJÉT?

  • Segít megelőzni a motor korrózióját
  • Megakadályozza a jármű túlmelegedését
  • Meggátolja a hűtőrendszer fagyását
  • Megelőzi egyéb alkatrészek károsodását, mint a hűtő és a termosztát

A HŰTŐFOLYADÉK TARTÁLYÁT FELTÖLTHETEM VÍZZEL?

Víz - vész esetén - hatékony hűtőfolyadék tud lenni. Ugyanakkor a fagyálló folyadékok olyan adalékanyagokkal rendelkeznek, amelyek jelentősen növelik a hatékonyságukat.

KEVERHETEK KÉT KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ HŰTŐFOLYADÉKOT (FAGYÁLLÓT)?

A First Stop nem javasolja a keverésüket, mivel azzal elveszítik kedvező tulajdonságukat.